Μετά το κοινό κρυολόγημα οι ουρολοιμώξεις αποτελούν το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους. Ως κυστίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως. Η ουρηθρίτιδα είναι η λοίμωξη η οποία αφορά μόνον την ουρήθρα, δηλαδή τη σωλήνα που ενώνει την κύστη με το εξωτερικό του σώματος. Συχνά η ουρηθρίτιδα και η κυστίτιδα συνυπάρχουν και τότε ονομάζονται λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού ή ουρολοίμωξη. Η λοίμωξη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα που αφορά τους νεφρούς λέγεται πυελονεφρίτιδα.

Σε δύο μεγάλες κατηγορίες θα χωρίζαμε της γυναίκες που παρουσιάζουν πιο συχνά επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις: α) τις νεαρές, σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες και β) γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυσή και λόγω έλλειψης των οιστρογόνων προκαλούνται αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. 

Επίσης σημαντικό ρόλο έχει, στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων στην γυναίκα, ο τρόπος ζωής της και η σεξουαλική της δραστηριότητα όπως:

         - Η χρήση αντισύλληψης (σπιράλ, διάφραγμα, σπερματοκτόνων κ.α.) πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

         - Η χρήση προφυλακτικών, που λόγω των λιπαντικών ουσιών που έχουν, μπορεί να ερεθίσει τον κόλπο και να τον κάνει πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις, ή να έχουν αλλεργία στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το προφυλακτικό.

         - Το μπάνιο (αφρόλουτρο) μέσα στην μπανιέρα.

         - Η συχνή χρήση ειδικών σαπουνιών για τις ευαίσθητες περιοχές.

         - Η κακή χρήση πετσετών και καθισμάτων σε παραλίες, γυμναστήρια ή σε χώρους που δεν είναι εφικτή η διατήρηση της σωστής υγιεινής και καθαριότητας.

         - Η έλλειψη καθημερινής προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας στην περιγεννητική περιοχή.

         - Ο λάθος τρόπος καθαρισμού του πρωκτού, θα πρέπει να γίνεται από μπροστά προς τα πίσω και όχι αντίθετα γιατί αλλιώς μεταφέρονται τα βακτήρια που υπάρχουν στον γαστρεντερικό σωλήνα (E. coli) στην περιοχή της ουρήθρας.

         - Η καθημερινή χρήση σερβιέτας και η κακή χρήση ταμπόν (η αλλαγή του ταμπόν θα πρέπει να είναι συχνή).

         - Η έλλειψη ή η κακή καθαριότητα του ρουχισμού μας (συνεχής χρήση του είδη φορεμένου εσώρουχου, καλσόν κλπ.).

         - Η χρήση συνθετικών εσωρούχων και στενών ρούχων που κρατούν την υγρασία και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων.

         - Η κακή συνήθεια που έχουν πολλές γυναίκες, λόγω έλληψης ή βρώμικης τουαλέτας στον χώρο που βρίσκονται, να αναστέλλουν την ούρηση με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρόβια μέσα στην ουροδόχο κύστη.

         - Η ξαφνική αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

         - Η συχνή αλλαγή ερωτικού συντρόφου.

         - Η σεξουαλική επαφή από τον πρωκτό.


Αν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια, ο χυμός του cranberry φαίνεται να βοηθά χάρη στην αντιμικροβιακή του δράση. Προτιμήστε, ωστόσο, τον χυμό χωρίς ζάχαρη και πίνετε ένα ποτήρι το βράδυ πριν τον ύπνο (αφού θα έχετε ουρήσει), καθώς δρα ως φυσικό αντισηπτικό της κύστης. Μπορείτε, ακόμα, να παίρνετε κάψουλες (300-500 mg την ημέρα). 

Άλλες ουσίες και βότανα που βοηθούν είναι:

·         Η βιταμίνη C (2-4 γρ. την ημέρα για 7-10 ημέρες), καθώς αυξάνει την οξύτητα των ούρων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων.

·         Το βότανο Goldenseal (Hydrastis canadensis), που βοηθά στη θεραπεία πολλών μολύνσεων χάρη σε ένα αλκαλοειδές που περιέχει, το berberine, το οποίο εμποδίζει το βακτήριο να προσκολληθεί στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Κυκλοφορεί σε κάψουλες (500 mg, 3 φορές την ημέρα) και σταγόνες (40 σταγόνες πρωί και βράδυ).

·         Το βότανο Uva ursi (Arctostaphyllus uva ursi), που περιέχει μια ενεργή ουσία, την arbutin, η οποία σε αλκαλικό περιβάλλον των ούρων μετατρέπεται σε μια ουσία που σκοτώνει τα βακτήρια. Κυκλοφορεί σε μορφή κάψουλας (250 mg, 3 φορές την ημέρα) ή σταγόνες (40 σταγόνες, 
2 φορές την ημέρα), αλλά δεν συστήνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

·         Η αγριάδα, το πολύκομπο και η τσουκνίδα αποτελούν αφεψήματα, που συμπληρώνουν την αγωγή για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος.